overskriften blandt en række af ‘grønne’ initiativer, der blev annonceret af den britiske regering, var planen om at forbyde alle diesel- og benzinbiler i 2030 (og hybrider af ubestemt Stamtavle i 2035).
På baggrund af det er dette en flytning, der burde hilses velkommen. Det er stort, dristigt og ambitiøst. Alligevel vil denne meddelelse uden tvivl være blevet mødt med en grad af trængsel i bestyrelseslokalerne for britiske bilproducenter. På et globalt marked skal Storbritannien se denne form for engagement replikeret over hele verden. Hvis dette er en ensidig handling fra Det Forenede Kongerige alene, ville de utilsigtede konsekvenser være at give en betydelig fordel for udenlandske producenter med mindre entusiastiske forpligtelser over for den grønne dagsorden. Heldigvis, som værter for den globale klimaforandringskonference (COP26) næste år i Glasgow, har Storbritannien en tydelig mulighed for at demonstrere sin ledelse og udfordre andre til at følge efter.
2030 Benzin- og dieselforbud: Hvad er det, og hvilke biler påvirkes?
Der vil også være spørgsmålstegn over, hvordan britiske producenter støttes i løbet af dette næste årti med overgang. Det Forenede Kongerige er verdensledende inden for bygning af off-road SUV’er og luksuskøretøjer. Alligevel er disse producenter dem, der har brug for mest støtte for at være klar til 2030. Forvent, at administrerende direktører for disse virksomheder skal lobbye hårdt for statsstipendier og støtte med de kapitaludgifter, der kræves for at dreje operationer i overensstemmelse hermed.
Annonce – Kort artikel fortsætter nedenfor